top of page

Zdravý ,,smažák"? Ano, to umíme!


Smažák, jednou skupinou velmi oblíbené a druhou tolik zatracované jídlo! Tato naše alternativa potěší zcela jistě oba tábory - SÝROVÉ NUGETKY se šmakounem totiž uspokojí chuť a zároveň nejsou žádnou kalorickou bombou!


Co je to šmakoun a proč jej zařazovat do jídelníčku jsme si vysvětlili v minulém článku. Pokud jste jej dosud nečetli a nechcete nyní listovat zpět, krátce shrnuji.

ŠMAKOUN

- je potravina vyráběná z vaječných bílků

- obsahuje hodně bílkovin aniž by zároveň obsahoval tuk

- vyrábí se v osmi příchutích ( 5 slaných, 3 sladkých)

- je vhodný do všech jídel od salátů a pomazánek, přes polévky a hlavní jídla až po dezerty

- může nahradit zcela nebo zčásti sýr i maso a tím snížit obsah tuku

- přidává bílkovinu do jídel, kde tato chybí ( zeleninová jídla, kaše, dezerty..)

- jídla se šmakounem si mohou zachovat původní chuť za lepších výživových hodnot




Šmakouna v receptu na sýrové nugetky ála ,,smažák" jsem použila právě z důvodu zachování chuti a zároveň snížení energetické hodnoty a tuků. Jsem si jista, že vám budou chutnat a bez obav je můžete nabídnout celé rodině včetně dětí. Ty je opravdu milují!

A ještě výživové srovnání s klasickým smaženým sýrem. Smažený sýr obsahuje ve 100g 1560 Kj a 27g tuku. Sýrové nugetky mají ve stejném množství jen 934Kj a 15g tuku!


A nyní již k receptu!

Na 4 porce ( cca 20 nugetek) budete potřebovat :

150g Šmakoun klasik nebo uzený

250 g goudy

150 g batátů

2 vejce

4 vrchovaté pol. lžíce hladké špaldové mouky

strouhanku na obalení dle potřeby

Postup:

Batát oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte do změknutí . Vychladlý jej pak rozmačkejte vidličkou a přidejte k němu dvě vejce, sýr nastrouhaný nahrubo a šmakoun najemno. Zahustěte moukou a vytvořte lehce “patlavé” těstíčko.

Z těstíčka dělejte tvary nebo placičky a ze všech stran obalte ve strouhance.

Plech vyložte pečícím papírem, dejte nugetky a zastříkněte olejem.

Pečte v troubě rozpálené na 230°C (ideálně funkci horkovzduch) cca 15 minut, dozlatova.

V polovině pečení otočte, aby byly zlatavé z obou stran.


Přeji vám dobrou chuť a slibuji, že v příštím díle vyzkoušíme skvělý moučník, ve kterém ani ten největší šťoura šmakouna nenajde!

Vaše Šmakounova Anička


bottom of page