top of page

Začněte těmi nejjednoduššími recepty !

Aktualizováno: 24. 2. 2021

Vydrželi jste u svého předsevzetí nebo jste se právě teď rozhodli, že s tím co jíte, prostě musíte něco udělat? Zas a znovu se pokoušíte lépe jíst, shodit nějaké to přebytečné kilo nebo omezit či vynechat maso a stále se vám nedaří? Dejte tomu ještě šanci! Jde přece o zdraví! Kéž bychom měli k dispozici některé z kouzel a mávnutím proutku či otočením prstenu by bylo vyřešeno! Bez našeho úsilí to však nepůjde!


Stále se setkávám s tím, že mnoho lidí by chtělo začít jíst zdravěji ale neví jak na to.

Časopisy pro ženy jsou sice plné článků o hubnutí a zdravém životním stylu, ale pokud potřebujete konkrétní radu, nepomohou vám. Já vám mohu poradit, jak na to, abyste měli v jídelníčku dostatek bílkovin, které jsou, jak již víte, pro správné fungování organismu i pro udržování váhy nezbytné.


Zapojte do jídelníčku Šmakouna, se kterým se boj proti nezdravému stravování a nežádoucím tukovým zásobám stane rozhodně snadnější! A začněte těmi nejjednoduššími recepty, kterými jsou pomazánky. Jsou rychlé, snadné na přípravu a vyřešíte s nimi snídani, svačinu či večeři!


Oblíbila jsem si recepty Báry Charvátové, pokud je vyzkoušíte, což doporučuji, poznáte, že jíst zdravěji je velmi snadné a velmi velmi chutné!



ŘEPOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM

1 středně velká vařená řepa (cca 150 g)

2 - 3 lžíce strouhaného křenu (či jinak dle chuti)

100 g Šmakoun (klasik nebo i mexický či uzený)

100 g měkkého sýra (žervé, lučina, pomazánkové apod.)

2 lžíce hrubozrnné hořčice

sůl a pepř dle chuti


Řepu, Šmakouna i křen nastrouhejte najemno a dejte do misky. Přidejte hořčici, osolte, opepřete a vmíchejte sýr. Dobře promíchejte a můžete podávat s vhodným pečivem, ideálně žitným či celozrnným.




Také vám nechutnal celer, když jste byli malí? Na téhle kombinaci chutí v pomazánce s proteinovým základem ze Šmakouna si pošmáknete a zároveň uděláte něco pro své zdraví!


CELEROVÁ POMAZÁNKA

100 g Šmakouna klasik ( nebo uzený)

50 g celeru

100 g oloupaného a odjádřeného kyselejšího jablka

100 g žervé

2 lžíce bílého jogurtu

50 g vlašských ořechů

asi 1/4 citronu

sůl dle chuti

Šmakouna nastrouhejte najemno a totéž proveďte i s očištěným celerem a jablkem. Zakápněte citronovou šťávou, osolte a zapracujte žervé a bílý jogurt. Přidejte nahrubo pomleté vlašské ořechy a dobře promíchejte. Můžete nechat odležet v lednici.




A dnes ještě jeden tip! Na ŠMAKOUNNÍ PÁRKY! Obecně tedy uzeniny nedoporučuji, ale tyto jednou za čas určitě neuškodí! :-) Mají vysoký obsah libového masa a přidaný podíl šmakouna pro dosažení skvělých výživových hodnot! Pouhých 11g tuku, 1,5% soli a jen 688 Kj/ 100g jsou určitě dobrým argumentem. Právě teď ( až do 2.3.2021) je koupíte v eshopu KOŠÍK za akční cenu. Najdete je rovněž v Bille, na ,,ROHLÍKU" a v Makru. V nabídce jsou i klobásy a karbanátky, které se výživovými hodnotami párkům vyrovnají.


Milé ženy, přeji vám klidnou mysl, lehký krok při toulkách přírodou a dobrou chuť se šmakounem.


Vaše Anna Pláničková alis Šmakounova Anička


bottom of page