Vitamínová bomba

Venku je konečně zima jak má být, to je pro mnohé z nás velmi příjemná zpráva. Co to však znamená pro naše tělo a náš imunitní systém?

Náš imunitní systém je právě v tuto dobu velmi často oslabený a my jsme tak náchylní k různým nemocem. Organismus v zimě spotřebovává více energie, protože se musí zahřívat. I proto je třeba zajistit přísun těch správných vitamínů. Existuje velká škála potravin a koření, které jsou v tomto ohledu našimi velkými pomocníky.


Možná na první poslech nezní kysané zelí jako ta nejvábnější potravina, ale těžko byste hledali zdravější potravinu, která udělá pro vaši imunitu tolik dobrého. Jde nejen o vitamínovou bombu, což se v zimě obzvlášť hodí, ale také infuzi bakterií mléčného kvašení do našich střev.



O blahodárných účincích kysaného zelí věděli i naše babičky. Možná si i vy pamatujete, že bylo běžnou součástí jejích domácností, a kromě okurek, řepy a ovoce se nakládalo i zelí na zimu.


Zelí dokáže nejen stabilizovat krevní cukr, ale i tlak.


Blahodárná fermentace

To, co dělá z kysaného zelí tak blahodárný pokrm, je především proces fermentace. Tímto způsobem vznikají užitečné bakterie, které pečují o zdraví našeho zažívání jako nic jiného. Pokud trpíte špatným trávením, nadýmáním, bolestmi hlavy, kožními problémy, přibýváním na váze, zácpou, únavou či bolestmi zad, pak je docela možné, že vaše střeva nemají tu správnou rovnováhu žaludečních kyselin a bakterií, kvůli čemuž nejsou schopné správně rozkládat jídlo a rozesílat po těle vitamíny a živiny.


Fermentace také zvyšuje dostupnost živin ze zelí. To znamená, že z něj dostanete daleko více vitamínů než z obyčejného zelí. Fermentační proces kysaného zelí zvyšuje biologickou dostupnost živin ze zelí. Kysané zelí obsahuje vitamíny C, E a K, které díky této schopnosti mohou být ještě lépe využity.



Je také dobré vědět, že 70 až 80 % našeho imunitního systému se nachází v našich střevech. Pokud máte špatnou střevní mikroflóru a trpíte zažívacími problémy, budete náchylnější k nachlazení a chřipce. Proto si dopřejte nejen kysané zelí, ale i další potraviny bohaté na probiotika (kefír, jogurt, kimči). Díky tomu se zlepší se vaše střevní mikroflóra, díky čemuž se sníží šance chytnou každý neduh, který se vám připlete do cesty.





#lektorkaPK