Vůně skořice - vůně Vánoc

Koření teple hnědé barvy, které dokáže svou vůní vyvolat pocit tepla a pohody. Také si již při vyslovení slova ,,skořice" živě představíte návštěvu přátel s hrnkem svařeného vína nebo punče? Či vám připomene, že je právě čas na pečení vánočních perníčků? Nebo se vám vynoří vzpomínka na babiččinu kuchyni a štrůdl právě vytažený z trouby?

Zavřete oči, nadýchněte se, sněte - je čas adventu a blížících se Vánoc. Vůně skořice je s tímto časem pevně spojena.

Ke svátkům neodmyslitelně patří i příprava pohoštění a dobrot pro své blízké.

Já bych vám dnes ráda představila recept na jablečný štrůdl, který bývá na stole téměř v každé rodině. V našem podání bezlepkový a s pěknou dávkou bílkovin. Je tedy vhodný i pro celiatiky a diabetiky. Nebo když hlídáte váhu, chcete jídelníček odlehčit a přitom si smlsnout. :-)


INGREDIENCE: vejce - 3 ks Šmakoun meruňka - 100 g psyllium - 10 g ( jitrocelová vláknina, mívají běžně prodejny zdravé výživy nebo lékárny) jablko - 6 ks skořice - dle chuti máslo - 1 lžíce POSTUP: Rozmixujeme vejce se šmakounem a psylliem na hladké těsto. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme stěrkou rovnoměrně po celém plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 7-8 minut.

Po upečení těsto otočíme papírem nahoru a sloupneme jej. Upečený plát poklademe nastrouhanými jablky a posypeme skořicí. Můžeme dát i rozinky a ořechy, pokud máme rádi. Srolujeme jako klasický štrúdl a potřeme rozpuštěným máslem. Dáme na 15 -20 min dopéct.


Zkusit můžete alternativu s makovou náplní. Pochutnáte si a navíc doplníte i vápník. Ani tady skořice nechybí. :-)




INGREDIENCE:

Těsto:

šmakoun švestka se skořicí - 100 g

vejce - 3 ks

psyllium - 10 g


Náplň:

mletý mák 100g

mleté ořechy nebo kokos 50g

smetana 100ml

xylitol 2 lžíce ( přírodní březový cukr - můžete nahradit sladidlem dle vlastní volby)

skořice dle chuti


POSTUP:

Rozmixujeme vejce se šmakounem, skořicí a psylliem na hladké těsto. Pokud máme rádi, můžeme přidat špetku perníkového koření.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme stěrkou rovnoměrně po celém plechu.

Pečeme do růžova v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 7-8 minut.

Po upečení těsto otočíme papírem nahoru a sloupneme jej.

Náplň připravíme smícháním všech ingrediencí a krátce je povaříme do zhoustnutí.

Náplní potřeme upečený plát, srolujeme a a navrchu potřeme rozpuštěným máslem. Dáme zapéct do trouby na 15-20min.

Skořice má, mimo kulinářského, i řadu dalších uplatnění . Využívá se například při výrobě likérů a parfémů, v kosmetice i farmacii. A samozřejmě v léčitelství.

Její efekt potvrzují i vědecké studie. Patří mezi přírodní dezinfekční prostředky s účinkem proti bakteriím, plísním i virům, zlepšuje trávení a metabolismus, pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi a může pomoci i s inzulinovou rezistencí. Má také zahřívací účinky, zevně je využívána například proti revmatismu.

V aromaterapii se pak cení její vliv na odstranění nervozity a napětí.


Milé ženy, i když situace ve společnosti příliš radostně nevypadá, je jisté, že s přáteli a v rodině si může každá z nás krásnou adventní a vánoční atmosféru vytvořit. Radost a pohlazení po duši potřebujeme všechny a tak vám přeji klidný advent a radostné Vánoce.


Vaše Šmakounova Anička


TIP: další odlehčené vánoční recepty najdete v článku ,,Tak trochu lehčí Vánoce".

Za recepty děkuji @eat4fit