Vánoce s radostí

I když tento rok byl pro některé o něco těžší, tak prosím Vás veškeré chmury o Vánocích odhoďte. Vánoce jsou svátky lásky, klidu a pohody. Tečka. Za kila navíc nemůže jen vánoční cukroví a salát s majonézou, ale největší podíl má právě stres, shon a úplná rezignace na jakoukoliv pohybovou aktivitu. Po příchodu z práce musíme obstarat rodinu, děti, dokonale uklidit domácnost, stihnout nákupy všech dárků, upéct cukroví, do všeho nám skáče domácí mazlíček, cítíme z trouby valící se kouř, děti brečí,... Nad tím vším se hroutíme a náš stres i vztek na všechno vede právě k abnormálnímu přejídání.


A je úplně jedno čeho, ale když už je po ruce to cukroví se salátem a je to tááák dobrýýý...

Jednou z cest je pak nakoupit spoustu léků určených na podporu trávení, ale druhou cestou, kterou Vám doporučuji, je zamyslet se nad tím, jak Vánoce slavíme. Vánoce jsou křesťanský svátek, který má svou historii a velký duchovní rozměr. Bohužel my jsme v poslední době vyměnili lásku a klid za stres a přejídání. Zkuste se v první řadě zamyslet nad tímto a začněte trávit svůj volný čas se svými přáteli a rodinou.



Rady k pečení:


Místo bílé mouky, které říkám prázdná kalorie, použijte raději mouku celozrnnou, špaldovou, žitnou, pohankovou nebo mouky ořechové. Celozrnné mouky jsou bohaté na vlákninu, mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Do těsta přidávejte také jemně mleté vločky.

Při pečení vánočního cukroví vyměňte máslové krémy za lehčí pudinkové nebo tvarohové. Místo přeslazených džemů použijte ovoce nebo se v obchůdku se zdravou výživou poohlédněte po kvalitní marmeládě alespoň se 70% obsahem ovoce.


Klasický cukr, nahraďte jiným sladidlem, já používám erythritol, stévii, med a čekankový sirup. U pečení je třeba počítat s tím, že sirupy těsto mírně zvlhčují.

Dávejte pozor na ztužené tuky a na pečení používejte např. ghí či kokosový olej. Místo kupovaných a už hotových polev a náplní, které obsahují velké množství nezdravého tuku, dejte přednost kvalitní čokoládě, kakau, oříškům a sušenému ovoci. Kypřící prášek kupujte bez fosfátů

Pokud se chystáte péct vánočku, uvědomte si, že má tři nejvíce zrádné suroviny- mouku, tuk a cukr. Doporučuji ji upéct z celozrnné špaldové mouky. Dejte jen pozor na množství, každá celozrnná mouka více saje, takže jí budete potřebovat menší množství než klasické bílé. Při přípravě těsta použijte jiné výše doporučené sladidlo a přidejte o 1/3 méně, než jste zvyklí.


Další rady k Vánocům:


Pokud možno nekupujte ani žádné polotovary. Od bramborového salátu přes kapra (živého) až po cukroví si udělejte všechno sami doma z kvalitních surovin. Nevyjde to ani dráž (někdy i levněji, stačí pozorně nakupovat). Kapra seženete i přímo ze sádek, vyhněte se těm polomrtvým, kteří dožívají v kádích před každým supermarketem, bude i lépe chutnat. A místo smaženého vyzkoušejte rybu grilovanou. A když už budete smažit, zkuste lepší trik než vysátí přebytečného tuku ubrouskem a to hned po usmažení na vteřinu ponořit řízek do teplé vody. Nebojte se, nerozmočí se.


Místo tučné majonézy použijte nízkokalorickou, a přes to velmi chutnou tofunézu. Když necháte salát do druhého dne odležet, věřte mi, že nepoznáte rozdíl (recept na salát níže).

Nedělejte salátu ohromné mísy, protože dokud ho nedojíte, stále ho budete mít na talíři, mnohdy už na něj ani nebudete mít chuť, ale přece ho nemůžete nechat zkazit. Častou chybou bývá skutečnost, že si mnohdy bramborový salát nedáte jedinkrát za celý rok a přes Vánoce to pak všechno doháníte. Proč si neudělat bramborový salát třeba v únoru, červnu nebo v září.

Na jednohubky a chlebíčky volte méně tučné pomazánky (místo másla a jiných tuků použijte jako základ pomazánek tvaroh, lučinu nebo cottage). Tvrdý salám vyměňte za libovou šunku, volte méně tučné sýry a ke všemu přidejte kousek zeleniny.

Chlebíčky, jednohubky atd. se snažte také zařadit jako normální jídlo, například jako odpolední svačinu. Jedním z důvodů vánočního přibírání na váze totiž je, že se mnohdy celý den stravujete jako v kterýkoliv jiný den, ale běžná jídla ještě v mezičasech prokládáte cukrovím, chlebíčky, čokoládkami z kolekce, atd. Takže pokud chcete tyto lahůdky konzumovat, zařaďte je jako jedno z běžných denních jídel a ne jako zákusek po nich.

Místo chipsů, slaných tyčinek a dalších podobných mlsků dejte na stůl čerstvé ovoce, nablýskejte ho a upravte tak, aby krásně vypadalo i lákalo. Jako mlsek je možné také nachystat mražené jahody, maliny, borůvky a další ovoce nebo lesní plody. Výborné jsou i naturální oříšky a semínka. Dále to mohou to být jednohubky s kaviárem, grilovaný lilek nebo cukrový meloun obalený v parmské šunce.

Co je ale naprosto zásadní: naordinujte si procházky. Večerní města vypadají o Vánocích romanticky. Běžte si zaplavat, zabruslit, dělejte cokoli, co vás napadne a těší. Nejhorší je sedět u televize a cpát se. Upřímně řečeno, bývá to častý program značné části rodin, které si pak stěžují, jak letos zase hrozně přibraly.



Vánoce nejsou o tom, abyste mysleli na to, co nesmíte. Pokud jídlo není jedovaté nebo prošlé, neexistuje důvod (pokud jste zcela zdraví), proč byste něco nemohli. Jezte vše co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin, čerstvé a hlavně v přiměřeném množství.

Užijte si těch pár dní volna se svými nejbližšími. Zapomeňte na všechny negativní zprávy jako jsou politické rozvraty, koronavirus, globální oteplování, terorismus a podobné. Zapomeňte na předvánoční shon a honbou za tím dát ten nejdražší dárek. Protože ten nejkrásnější dárek není diamant na prstu, ale diamant v srdci. Važte si lásky nejbližších a klidu v rodinném kruhu. Poděkujte za obejmutí a řekněte si mezi sebou jak moc se máte rádi. Láska je to nejkrásnější, co nám může život dát, proto si ji važte.

ŽIVOT MÁME JEN JEDEN, TAK HO ŽIJME KAŽDÝM OKAMŽIKEM a nečekejte na nový rok, začněte klidně hned.

Přeji Vám překrásné Vánoce a úžasný nový rok 2021, budete ho mít jaký si ho uděláte a já věřím, že bude mnohem lepší než byl tento, i když pro mě tento byl z mnoha hledisek velmi šťastný.


Vaše nutriční terapeutka Markétka




Nechte se pravidelně informovat o novinkách!