
Slíbené recepty
Včerejší článek nám navodil atmosféru předvánočních příprav a dnes přidávám
ještě 4 recepty, které jsou zdravou alternativou tradičních vánočních receptů.

Zdravý vánoční salát:
Ingredience:
• 2 kg brambor typu A
• 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší celer, 2 cibule
• 5 kyselých okurek
• 200 g hrášku (rozmraženého)
• 400 g uzeného tofu
• 4 vejce domácí
• 2 sojanézy
• hořčice
• sůl
• pepř
Postup:
1. Brambory omyjeme a dáme vařit do osolené vody. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vychladlou zeleninu, vařená vejce, tofu a kyselé okurky také nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno. 2. Vše nakrájené dáme do mísy a dobře promícháme. Přidáme sojanézy, hořčici dle chuti, osolíme, opepříme, případně dochutíme lákem z okurek a velice dobře promícháme. 3. Dáme vychladit do druhého dne a potom už jenom při podávání dozdobíme plátkem citronu.

Proteinovo-ovocná štola:
Suroviny:
100 g vloček 30 g = 1⅕ odměrky vanilkového proteinu 40 g kokosové mouky (mletého kokosu) 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátu 1 vejce 2 bílky 50 g rozinek 40 g sušených meruněk 30 g mandlí 1 ČL skořice 1 PL strouhané pomerančové kůry
Postup:
Vločky rozmixujeme na mouku. Meruňky nakrájíme nadrobno a mandle nasekáme.
Všechny ingredience včetně proteinu pak smícháme v hladké těsto a necháme cca 30 minut v teple odpočinout.
Vytvarujeme štolu, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C přibližně 20–25 minut dozlatova.

andlové rohlíčky:
Suroviny
300 g špaldové mouky 200 g másla/ ghí 100 g mandlí 50 g erythritolu 2 žloutky trocha moučkového erythritolu na obalení
Postup
Mandle zbavíme slupek a nasucho trochu opražíme, poté nameleme nebo nasekáme ve strojku najemno, takto připravené je smícháme s ostatními ingrediencemi, utvoříme pěkný bochánek a necháme odležet alespoň dvě hodiny v lednici.
Rohlíčky tvarujeme co nejmenší, lépe to vypadá, dáme je na plech s pečicím papírem a pečeme na zhruba 175 °C asi 8 minut.
Záleží na velikosti, měly by zůstat světlé, jen trochu zlatavé odspodu. Ještě vlažné obalujeme v erythritolu.

Špaldová vánočka:
Suroviny
480 g špaldová celozrnná mouka 100 g erythritolu
2 lžičky třtinového cukru 200 g másla/ ghí 3 žloutky + 1 vejce na potření 35 g droždí 250 ml obilného mléka špetka soli hrst rozinek namočených v rumu hrst sekaných mandlí
Postup
Rozinky namočíme do rumu, aby dobře nasákly. Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, 2 lžičky cukru a rozdrobeného droždí. V míse utřeme změklé máslo, erythritol a žloutky. Přidáme rozinky i s rumem, citrónovou kůru, sůl a část sekaných mandlí.
Zbylou část mandlí si necháme na posypání vánočky. Přidáme zbytek vlažného mléka a kvásek. Vše opatrně promícháme a postupně přidáváme 400 g proseté špaldové mouky.
Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme moukou a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, kde použijeme zbývajících 80 g mouky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být vláčné, nemělo by se lepit, případně můžeme přidat mouku.
Vypracované těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vyválíme na stejně dlouhé válečky. Nejdříve upleteme ze 4 dílů spodní patro, poté ze 3 dílů druhé patro a ze dvou dílů vrchní patro. Upletenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi.
Vánočku pečeme prvních 15 minut při 190 stupních, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a dopečeme, přibližně hodinu.
Vaše nutriční terapeutka Markétka
Všechny použité obrázky jsou ilustrační foto, zdroj pixabay