Slíbené recepty

Včerejší článek nám navodil atmosféru předvánočních příprav a dnes přidávám

ještě 4 recepty, které jsou zdravou alternativou tradičních vánočních receptů.


Zdravý vánoční salát:


Ingredience:

2 kg brambor typu A

2 petržele, 3 mrkve, 1 menší celer, 2 cibule

5 kyselých okurek

200 g hrášku (rozmraženého)

400 g uzeného tofu

4 vejce domácí

2 sojanézy

hořčice

sůl

pepř


Postup:


1. Brambory omyjeme a dáme vařit do osolené vody. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vychladlou zeleninu, vařená vejce, tofu a kyselé okurky také nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno. 2. Vše nakrájené dáme do mísy a dobře promícháme. Přidáme sojanézy, hořčici dle chuti, osolíme, opepříme, případně dochutíme lákem z okurek a velice dobře promícháme. 3. Dáme vychladit do druhého dne a potom už jenom při podávání dozdobíme plátkem citronu.





Proteinovo-ovocná štola:


Suroviny:

100 g vloček 30 g = 1⅕ odměrky vanilkového proteinu 40 g kokosové mouky (mletého kokosu) 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátu 1 vejce 2 bílky 50 g rozinek 40 g sušených meruněk 30 g mandlí 1 ČL skořice 1 PL strouhané pomerančové kůry


Postup:

Vločky rozmixujeme na mouku. Meruňky nakrájíme nadrobno a mandle nasekáme.

Všechny ingredience včetně proteinu pak smícháme v hladké těsto a necháme cca 30 minut v teple odpočinout.

Vytvarujeme štolu, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C přibližně 20–25 minut dozlatova.



andlové rohlíčky:


Suroviny

300 g špaldové mouky 200 g másla/ ghí 100 g mandlí 50 g erythritolu 2 žloutky trocha moučkového erythritolu na obalení


Postup

Mandle zbavíme slupek a nasucho trochu opražíme, poté nameleme nebo nasekáme ve strojku najemno, takto připravené je smícháme s ostatními ingrediencemi, utvoříme pěkný bochánek a necháme odležet alespoň dvě hodiny v lednici.

Rohlíčky tvarujeme co nejmenší, lépe to vypadá, dáme je na plech s pečicím papírem a pečeme na zhruba 175 °C asi 8 minut.

Záleží na velikosti, měly by zůstat světlé, jen trochu zlatavé odspodu. Ještě vlažné obalujeme v erythritolu.


Špaldová vánočka:


Suroviny

480 g špaldová celozrnná mouka 100 g erythritolu

2 lžičky třtinového cukru 200 g másla/ ghí 3 žloutky + 1 vejce na potření 35 g droždí 250 ml obilného mléka špetka soli hrst rozinek namočených v rumu hrst sekaných mandlí


Postup

Rozinky namočíme do rumu, aby dobře nasákly. Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, 2 lžičky cukru a rozdrobeného droždí. V míse utřeme změklé máslo, erythritol a žloutky. Přidáme rozinky i s rumem, citrónovou kůru, sůl a část sekaných mandlí.

Zbylou část mandlí si necháme na posypání vánočky. Přidáme zbytek vlažného mléka a kvásek. Vše opatrně promícháme a postupně přidáváme 400 g proseté špaldové mouky.

Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme moukou a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, kde použijeme zbývajících 80 g mouky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být vláčné, nemělo by se lepit, případně můžeme přidat mouku.

Vypracované těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vyválíme na stejně dlouhé válečky. Nejdříve upleteme ze 4 dílů spodní patro, poté ze 3 dílů druhé patro a ze dvou dílů vrchní patro. Upletenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi.

Vánočku pečeme prvních 15 minut při 190 stupních, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a dopečeme, přibližně hodinu.


Vaše nutriční terapeutka Markétka


Všechny použité obrázky jsou ilustrační foto, zdroj pixabay



Nechte se pravidelně informovat o novinkách!