Používáte ve vaší kuchyni zázvor?
Zázvor má specifickou pikantní až pálivou kořeněnou chuť. Díky tomu má mnoho zastánců, ale díky této výraznosti i odpůrce, kteří se přes tuto výraznou chuť nepřenesou.

Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky a proto je hejně využíván též lékařském a kosmetickém průmyslu. O tom si napíšeme příště, dnes chci se zázvorem zůstat v kuchyni.
Zázvor pochází z oblastí Indie a Číny a ve zdejších kuchyních je využíván již více než tři tisíce let. Podle dostupných informací byl hojně využíván i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě.
Koření Zázvor se získává z oddenků zázvoru lékařského.
·Zázvor lékařský je vytrvalá rostlina, které má růžovobílé nebo nažloutlé květy a koření se získává z oddenků této rostliny
Zázvor se hojně využívá do slaných i sladkých pokrmů, také ke dochucení omáček, guláše, pečeného masa, ale také k přípravě teplých i studených nápojů.

Oddenek zázvoru se používá čerstvý, sušený, ale také vařený nebo nakládaný.
Jak už jsem zmínila výše, zázvor působí příznivě na lidské zdraví. Doma jej v kombinaci s medem hojně využívám při léčbě rýmy a škrábání v krku.
Správné používání zázvoru v kuchyni nám dovede pomoci se snížením cholesterolu a také stimulací krevního oběhu.
Je však důležité mít na paměti, že i tato skvělá rostlina má své vedlejší účinky.
Není vhodný pro malé děti. Některým lidem může způsobit zažívací obtíže nebo pálení žáhy, neměli by jej tedy užívat lidé trpící na překyselení žaludku a diabetici. Těhotné ženy by jej měly užívat jen v omezené míře.

Zázvorový nápoj proti nachlazení
Potřebujeme:
· zázvor cca 5cm oddenku
· 2 pomeranče
· 1 citron
· 1 lžička kurkuma
Oloupeme zázvor (cca 5 cm oddenku) a 2 pomeranče a 1 citron.
To vše v mixéru s 2 dcl vody lehce rozmixujeme.
Dáme vařit 2,5 l vody ve větším hrnci.
Jakmile začne voda v hrnci vařit, vypneme ji.
Do hrnce s uvařenou vodou dáme lžičku kurkumy a vysypeme směs z mixéru.
Necháme luhovat max 10 min, potom přecedíme.
Nápoj necháme vychladnout.
Jeden citron nakrájíme na kolečka, z druhého vymačkáme šťávu a dáme do zchladlého nálevu v hrnci.
Podle chuti dosladíme zázvorovou nápoj medem. Při nachlazení popíjíme hrneček zázvorového nálevu třikrát denně. Nápoj můžeme obměňovat třeba přidáním grepu.