top of page

Potravina, ze které by se mohl vyrábět elixír mládí

V dnešní době stačí zajít do obchodu a můžeme si vybrat z nepřeberného množství ovoce a zeleniny ze všech koutů světa.




Nejen moudrost našich babiček říká, že úplně nejprospěšnější pro naše tělo jsou ty plody, které nám rostou na zahrádce. Samozřejmě to berme drobet obrazně. Asi nemáme všichni možnost pěstovat tolik druhů a takové množství potravin, které potřebujeme pro obživu naší rodiny, ale hlavní myšlenka spočívá v tom, že naše tělo nejlépe zpracovává ovoce a zeleninu z mírného podnebného pásu.




Dnes mám na mysli ovoce, které obsahuje velké množství vitamínů, dodává nám energii, má málo kalorií a dovede redukovat tělesný tuk, navíc je velmi prospěšné pro naše dásně.


To však není zdaleka vše. Toto ovoce má blahodárné účinky na naši trávicí soustavu, ale také ovlivňuje náš nervový systém (dovede potlačovat nervozitu).

Je to potravina, která se doporučuje konzumovat při problémech se střevy (na mysli mám průjem i zácpu), ale také při horečkách.

Svůj podíl má také na kvalitě naší pleti. Je to jedna z potravin, která se doporučuje při problémech s akné.


Už víte, o kterém ovoci dnes píšu?

Ano jsou to JABLKA.

My jablka konzumujeme aniž bychom si uvědomovali o jaký poklad se jedná.

Jablka obsahují vitamín C, draslík, křemík, železo, vápník i zinek…

Blahodárná pro naše tělo je i vláknina, která je obsažena především ve slupce.

A kolik jablek bychom měli sníst každý den?

Na kolik máme chuť. Množství není třeba nikterak omezovat. Spíše se zaměřme na to, aby každý den bylo alespoň jedno.




A TOTO NENÍ VŠE:

Jablka se velmi často stávají základem pro domácí moučníky. Z jablek vaříme domácí přesnídávky (nejen) pro malé děti. Zapečená jablka s rozinkami jsou naprostou delikatesou. Je mnoho rodin, které si uchovávají některé ty vyzkoušené recepty i pro další generace. Máte také nějaký svůj rodinný top recept ve kterém se vyskytují jablka?



#lektorkaPK

bottom of page