Podzim v marmeládovém hrnci aneb nechte promlouvat chutě a vůně pozdní sklizně ovoce



I když čas léta je nenávratně pryč, a spolu s ním i hlavní sezóna vaření džemů, přesto si můžete i v brzkém podzimu navařit spoustu dobrot. Zahrada, sad i okolní háje nabízejí stále ještě dostatek ovocného sortimentu, ze kterého lze vykouzlit spoustu pokladů do své spíže či vyrobit jedlé dárky k výjimečným příležitostem.


Tradiční česká jablíčka patří mezi klasiku podzimní sklizně. Jsou šťavnatá, křupavá a se spoustou přírodního pektinu. Vyzkoušejte z nich připravit jednoduchý džem, který decentně ochuťte badyánem a skořicí s hřebíčkem. Neodolatelná pochoutka je rázem na světě. Svátečně voní kořením a chutí připomíná babiččin štrúdl. Chcete-li jablíčka povznést ještě o třídu výše, připravte si z cukru karamel a do výsledného džemu přidejte hrstku vlašských ořechů nebo mandlí. Dodají výsledku křupavý element a dotvoří působivou mozaiku na pohled i na skus.



U nás doma vedou džemy připravené z hrušek. Jednoduché, rychlé a všestranně použitelné. Samotné ovoce bývá přirozeně sladké, v závěru vaření jej stačí osladit pouze zlehka. Vynikajícím přírodním sladidlem je med. Dodá džemu vláčnost a nenahraditelnou chuť včelího zázraku. Hruškový džem s medem má navíc všestranné využití. Skvěle chutná jak ve sladké verzi na palačinkách tak v té slané třeba k poctivému zrajícímu sýru.





Pokud procházkou zajdete do luhů a hájů, nemůžete minout keře růže šípkové, co vábí z velké dálky svou sytě oranžovou barvou. Jsou zkrátka nepřehlédnutelné. Sběr plodů šípků vyžaduje trošku trpělivosti a obezřetnosti, neboť trny ve větvičkách bývají zrádné a neúprosné, ale rozhodně za vynaloženou námahu stojí. Šípkový džem je chloubou podzimní spižírny, známkou vytříbeného vkusu a umu každé hospodyňky. Jeho příprava je sice zdlouhavá, překvapivě se obsah původního množství mnohonásobně zmenší, ovšem chutí a vůní se mu nic jen tak nevyrovná.




Ani přebytek dýní nemusí nutně skončit zavařený v kompotu. Připravte z nich exkluzivní džem s nádechem orientu. Zejména odrůda Hokaido, které je v této době na trhu i na zahradách dostatek, je k výrobě domácí zavařeniny jako stvořená. Trocha přidaného zázvoru či kardamomu dodá dýni šarmu a půvabu. Džem si přijde na své s teplými waflemi k snídani stejně tak dobře jako u odpolední svačinky v přidaném tvarohovém dezertu.




Pánové si jistě brzy oblíbí džem ze švestek s kapkou vybraného destilátu. Skvěle prohřeje tělo, duši i mysl po vydatné procházce mlhou zastřenou přírodou a nenechá ujít pozornosti chuťovým pohárkům. Ač tohle tmavomodré ovoce získalo popularitu spíše v klasických povidlech, džem z něj připravený a vyladěný vytříbenou chutí whisky či rumu začíná mít své nezastupitelné místo v nejedné domácnosti.




Pro inspiraci a třeba i pobídkou k vaření toho svého ovocného pokladu je recept na poctivý domácí džem ze švestek a kapky slivovice. Za dvě hodinky máte na stole dokonalý výtvor. Zvolte působivé skleničky, které dozdobte příhodnou mašlí, a jedlý dárek může putovat do přátelských rukou.


K přípravě švestkového džemu se slivovicí budete potřebovat:

1 kilo švestek, již půlených a vypeckovaných (zkrátka čistou váhu ovoce)

300 gramů cukru

šťávu z poloviny citronu

10 gramů pektinu

70-80 gramů vybrané slivovice - nešetřete, destilát má být v džemu patrný chutí i vůní.

Dobře vymytých 5-6 skleniček o objemu 200 ml s víčky


Rozpůlené švestky překrájejte na menší dílky, dejte do hrnce s vysokým dnem a krátce povařte. Bohatě stačí, když začnou pouštět šťávu a pomalu se začnou rozpadat. Nezapomínejte, vaříte džem a ne povidla.

Chcete-li mít v džemu patrné kousky ovoce, ovocnou hmotu v hrnci párkrát šťouchněte obyčejným šťouchadlem na brambory. Pokud má být výsledek krémový a hladký, použijte tyčový mixér a švestky povolte do jemné struktury.

Vraťte zpět na plotýnku. Pektin smíchejte s trochou cukru, přimíchejte ke švestkám a nechte minutu projít varem. Přisypte zbývající cukr, přidejte citronovou šťávu a provařte. Nejdéle pět minut. Před závěrem přilijte slivovici, promíchejte a plňte do vyhřátých skleniček. Sterilizujte při teplotě 85 °C dvacet minut. Hotovo. Zbývá popřát jen dobrou chuť.

Jaruška Frančíková

Marmeláda s duší Pošumaví