top of page

Patříte mezi flexitariány? Možná o tom ani nevíte! :-)


V minulém týdnu mě zaujal článek na Seznamu s názvem ,,Každý pátý Čech je flexitarián......." Víte, kdo to vlastně je takový flexitaríán? Je to velmi jednoduché. Je to člověk, který z jakýchkoli důvodů, ať již etických, či zdravotních, omezuje konzumaci masa. Ne, že by byl přímo vegetarián a maso odmítal, ale jí ho prostě jen občas.

V článku se dále píše:

- tímto stylem žije již cca 20% obyvatel ČR

- roste nabídka restaurací s vegetariánskými jídly

- maso se nahrazuje rostlinným proteinem

- více lidí se zajímá o zdravý životní styl

- větší zájem je ve velkých městech a u mladých lidí

Oproti tomu však mluví statistika, která ukazuje, že spotřeba masa v naší republice neklesá!

Ať je již tento článek reálný či nikoli, je dobře, že se lidé více začínají zajímat o zdravější

životní styl. Zvlášť potěšující je to u mladé generace.

A já bych vám ráda připomněla, že pokud maso omezujete z jakéhokoli důvodu, přichází vhod nabídka produktů šmakoun.

Šmakoun obsahuje hodně nezbytných živočišných bílkovin. K čemu je potřebujeme?

- k hubnutí

- k budování svalů

- pro dobrou imunitu

-pro hodně energie

- pro odolnost vůči stresu

-pro vyživené kosti, klouby a kůži

- pro hojení ran


Pokud byste rády šmakoun vyzkoušely a nevíte si rady, zkuste náš jednoduchý recept na oblíbený CUKEŤÁK NA PLECH.



Cukety - to je každý rok velké téma! Mají málo kalorií a jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů i antioxidantů. Aby cuketové jídlo bylo plnohodnotné, je třeba přidat kvalitní bílkovinu! To je ta správná chvíle pro Šmakouna! Bude chutnat vegetariánům, i těm, co rádi maso!

Suroviny:


1000 g cuketa

200g Šmakoun provensálský https://www.smakoun.eu/slany-smakoun

150g gouda

4 vejce

2 hrnky strouhanky (nebo mleté vločky)

4 stroužky česneku

1 ks větší cibule

1 lžíce sušené majoránky

hrst libečku a petrželové natě

7 lžic oleje

1ks kypřící prášek do pečiva

sůl a pepř dle chuti


Postup přípravy:

Cuketu omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící semínka. Loupat nemusíme. Pokud jsou cukety malé, nemusíme odstraňovat semínka. Pak ji nahrubo nastrouháme, trochu posolíme a necháme vypotit. Přebytečnou vodu vymačkáme a slijeme. Sýr , cibuli a šmakouna taktéž nahrubo nastrouháme, česnek rozmačkáme. Bylinky nasekáme. Do mísy dáme nastrouhanou a vymačkanou cuketu, přidáme všechny ingredience a promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme. . Velký pekáč se zvýšeným okrajem vyložíme pečícím papírem. Cuketovou směs pomocí stěrky urovnáme na plechu a v troubě na 200 st. zapékáme 40 minut. Pak teplotu zvýšíme na 220 a ještě zapékáme dalších 15 min. dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem. Výborné jsou i tzatziky. Cukeťák je výborný i zastudena.

Celý cukeťák má 3060 kcal, Sacharidy 310g, Tuky 140g, BÍLKOVINY 130g. Je na vás, kolik z něj uděláte porcí.


TIP: použít můžete i jiný slaný druh šmakouna, jen doladíte chuť kořením.


Další recepty najdete také ve fcb. skupině, která patří ke Klubu Donna https://www.facebook.com/media/set?set=oa.2033818943369571&type=3


Přeji vám, milé ženy, krásné a pohodové letní dny.

Šmakounova Anička




bottom of page