Nechte svůj talíř rozkvést

Svěží fialová barva, nasládlá chuť a opojná vůně linoucí se ze svahů u potoků nebo řek, na okrajích luk či plotových zídkách. Fialky jsou symbolem jara a lákají k zastavení a rozjímání nad vší tou nádherou a slastí. Květy jsou vyhledávané nejen pro svou přitažlivou krásu a barvu, ale i pro jejich léčivé účinky. Rostlinky blahodárně působí na naše zdraví a příznivě ovlivňují činnost organismu.

Můžeme si s nimi snadno, rychle a kreativně zpestřit svůj jídelníček anebo si vyrobit lahodný domácí sirup, který je možné používat v kuchyni na mnoho způsobů. Lahodně chutná jen tak na lžičku, co by podpůrný léčivý prostředek při kašli, ale výtečně dochutí i mnohé pokrmy, od vláčných lívanců až po voňavé cappuccino s hustou mléčnou pěnou.
Samotné květy jsou skvělou dekorací lehkých dezertů, oživí je, dodají jim šmrnc a zalichotí oku i chuti. Čerstvě natrhané mají intenzivní vůni, jsou nasládlé a chutnají prostě božsky. Navíc jsou zdrojem vitamínu C a dalších významných látek, jakými jsou flavonoidy, rutin a saponiny.

Vyrobte si fialkový sirup sami doma. Příprava je jednoduchá a snadná. Svůj jarní zázrak budete mít vždy u sebe a jistě nenechá na své využití dlouho čekat.
Co budete potřebovat?
30 g fialek (natrhaných z čistého místa). Množství odpovídá 2 hrstem
1 l převařené vody
Šťáva z 1 čerstvě vymačkaného citronu
1 a 1/2 kg BIO třtinového cukru.
Tmavá barva třtinového cukru způsobí, že výsledný odstín sirupu nebude tak jasně fialový, jako při použití bílého, ale získá nádech karamelu.
Fialky propláchněte pod mírným proudem tekoucí vody a vsypte je do připraveného kastrolu. Zalijte převařenou horkou vodou a nechte macerovat do druhého dne.
Květovou směs přeceďte do vedlejšího hrnce. Květy vyhoďte. Přisypte cukr a přiveďte k varu. Přidejte kyselinu citronovou a na mírném plamenu vařte do zhoustnutí asi 45 minut.
Ihned nalévejte do vysterilizovaných skleniček. Obraťte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Používejte jako sladidlo do salátů, kávy, čaje. Můžete přidávat do těst nebo jím polít palačinky. Vyrobte si osvěžující domácí limonádu s kapkou léčivého sirupu a poznejte jeho zázračnou chuť a vůni v nápoji, za který vám poděkuje celá rodina.

Čerstvými květy si můžete ozdobit i svoji porci na talíři. K naprosté dokonalosti dovedou nadýchaný dezert Pavlova nebo zkrášlí a osvěží docela obyčejný bílý jogurt servírovaný s křupavou granolou.
Stejně jako s fialkami oživíte svůj jarní pokrm sedmikráskami, pampeliškou nebo květy sakury či jabloně domácí. Popusťte uzdu fantazii a kreativitě a pusťte jaro do své kuchyně.

V naší marmeládové kuchyni experimentujeme s jarními květy s láskou a nadšením a přidáváme je do vybraných limitovaných edic některých výrobků. Kromě známé a věhlasné klasiky jahod s květem bezu můžete u nás ochutnat citron s fialkami nebo pomeranč se sedmikráskou.
Jaruška Frančíková
Marmeláda s duší Pošumaví