Návrat po jarním detoxu? Vsaďte na zdraví a zkuste polévky.

Za okny chumelí a počasí opravdu jaro nepřipomíná. I když pod sněhem se choulí fialky, hyacinty, narcisky a sasanky, aby se s oteplením opět ukázaly v plné kráse. A stejně tak by se mělo probudit na jaře i naše tělo. Povzbudili jste ho detoxem? Ještě ne? Návod, jak na to a proč jarní detox absolvovat, najdete v jednom z předcházejících článků od Markéty Hytmanové. V každém případě, ať již detox absolvujete nebo ne, budou se vám do jarního jídelníčku hodit recepty na lehké a zdravé polévky. Zahřejí, zasytí, doplní potřebné tekutiny a minerály a v našem případě dodají i potřebnou dávku bílkovin. V našich polévkách je totiž ukrytý šmakoun - vyrobený z vaječného bílku, který dodá bílkoviny, ale nepřidá tuk a zbytečné kalorie a je velmi lehce stravitelný. Do jarního jídelníčku tedy jako stvořený, navíc velmi vhodný i při redukci váhy.

VEGETARIÁNSKÝ BORŠČ

Ingredience

300 g Šmakouna Klasik nebo Mexico

100 g celeru

100 g papriky

100 g petržele

100 g bílého hlávkového zelí

500 g vařené červené řepy

70 g cibule

3 stroužky česnek

sůl, pepř, nové koření

mletá červená paprika

4 ks bobkového listu

500 g rajčatového pyré nebo šťávy

500 ml zeleninového vývaru

4 dcl vody

lžíce olivového oleje

K servírování:

petrželka na ozdobu, 30 g zakysané smetany


Postup:

Cibuli a česnek nakrájíme najemno, kořenovou zeleninu, papriky, zelí na kostky. Vše orestujeme na oleji. Přidáme koření, zalijeme vývarem, rajskou šťávou nebo rajčatovým pyré a necháme asi 15 minut probublávat na mírném ohni. Přidáme kostičky vařené červené řepy i Šmakouna a necháme ještě pár minut provařit. Podle potřeby ještě podlijeme vodou, kdyby se vám polévka zdála až příliš hustá. Necháme ji na chladnějším místě uležet, aby se v ní všechny chutě pěkně propojily. Servírujeme se zakysanou smetanou a petrželkou.


POLÉVKA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM


Ingredience:

100 g šmakoun klasik

20 g medvědího česneku

30 g mladého špenátu

265 g sterilovaného hrášku

150 ml kokosového mléka

V mixéru rozmixujeme medvědí česnek, hrášek, špenát s 1,5l vody. Přelijeme do hrnce a dáme vařit. Stačí jen minutku probublat, přidáme kokosové mléko, nakrájeného šmakouna a dochutíme solí. Ještě provaříme a polévka je hotova. Energetická hodnota je minimální. Přidáním šmakouna zvýšíte poměr bílkovin. Můžete jej v polévce i rozmixovat.


Tip: Medvědí česnek je přírodním antibiotikem a antioxidantem Je významným zdrojem vitaminu C a železa. Pomáhá při vysokém krevním tlaku, zanesených cévách, akutních a chronických průjmech, zácpě, doprovázené křečemi v podbřišku, chronicky zanesené pleti, poruchách srdečního rytmu, léčbě mykóz a plísní. Z medvědího česneku si můžete udělat pesto, polévku, salát nebo jej zamrazit.


Přeji vám, milé ženy, dobrou chuť a krásné jarní dny.

Anna Pláničková alias Šmakounova Anička

Nechte se pravidelně informovat o novinkách!