LEHKÉ A VESELÉ VELIKONOCE
Aktualizováno: 11. 4. 2022

Recept na beránka s vyšším obsahem bílkovin najdete zde 1url.cz/FKxSx
Vajíčka, mazanec, beránek i nádivky patří k Velikonočním svátkům stejně jako třeba pomlázka. Tradičních velikonočních jídel je ale mnohem víc.
Velikonoce bývají, stejně jako Vánoce, rodinnými svátky provázenými hojností jídla i pití. Já bych vám ráda připomněla, že naprostá většina i takto tradičních jídel lze odlehčit a připravit tak, aby zůstal v klidu váš žlučník i ručička na váze. Stačí přidat do každého jídla šmakouna pro doplnění bílkovin. Má vysokou sytivost, nesníte toho tolik a nedostanete brzy hlad. A ručím za to, že na chuti to opravdu nepoznáte. Na závěr článku přidám recept na mnohokrát vyzkoušenou a oblíbenou nádivku a teď již k tradicím. :-)
Přípravy na Velikonoce správně začínají po čtyřicetidenním postním období, které letos končí takzvanou Škaredou středou 13.4. Po ní přichází Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a Boží hod velikonoční, a pak tolik očekávané Velikonoční pondělí. Pro všechny tyto dny měli lidé v minulosti přesně určená jídla.
Škaredá středa má vliv i na jídlo, které by mělo vypadat jako nepovedené a být dokonce i nevzhledné. Většinou se v tento den pekly různé placky nebo bramboráky, které se při smažení a opékání při otáčení úmyslně potrhaly a tak vznikaly známé trhance. Zelený čtvrtek je podle tradice ve znamení jarní zeleně a luštěnin. Připravovala se jídla z mladých kopřiv nebo petržele, pekly se škvarkové placky a různé preclíky. Mezi oblíbená jídla patřil třeba kočičí tanec, Šumajstr nebo Pučálka ( více se dočtete níže). Velký pátek byl obvykle postní, v některých krajích se půst dodržoval velmi přísně a mohl se narušit pouze jídlem z ryb. Když si někde rybí maso nemohli dovolit, pekli místo ní bramborové těsto ve formě, která měla podobu ryby. Na Velký pátek se také připravovalo jen jedno jediné jídlo - nejčastěji hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Připravoval se také špenát, hrách, jáhly, čočka nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem, tedy jídla z potravin, které byly v každé domácnosti.

Recept na jidáše s přidanou bílkovinou najdete zde: 1url.cz/dK8xC
Bílá sobota už byla z pohledu hodování mnohem veselejší. Pekly mazance, bochánky a věnce, které ale v minulosti nesladily cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína. Další tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek. Boží hod velikonoční - neděle je dnem, kdy se ještě upečou klasické buchty z kynutého těsta a tak