Jednoduché tipy na to, jak posílit imunitu.



Rýma, bolest hlavy, slabost, kašel – to vše nás může v aktuálním ročním období potkat, ať už v souvislosti s covid-19, nebo jako běžné nachlazení či chřipka. Nejúčinnější zbraní, jak bojovat proti všem neduhům, je přirozeně posilovat imunitní systém. Jak na to?

V první řadě to chce klid a nohy v teple, tedy hlavně nepanikařit a zařadit do každého dne pohyb na čerstvém vzduchu a třeba i pozvolné otužování. Rozhodně se v této chvíli nebraňte ani potravinovým doplňkům, jako jsou vitamín C, vitamín D3 a zinek, dopřejte si kvalitní spánek a dodržujte pitný režim. Bylinkové čaje budou tou správnou volbou. Pomoci posílit imunitu vám může i detoxikační kůra.


Kapitolou sama o sobě je samozřejmě i naše strava.

Moudrý Hippokratés kdysi řekl: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“

Již tehdy věděl, že jídlo má velký vliv na naše tělo, proto by nám nemělo být lhostejné, co jíme. Každá makroživina (sacharidy, bílkoviny, tuky) je důležitá. Tou nejdůležitější pro náš imunitní systém jsou však BÍLKOVINY. PROČ BÍLKOVINY? Bílkoviny mají v těle stavební a ochranné funkce. Bílkovina imunoglobulin je součástí imunitního systému a je zodpovědná za zneškodňování bakterií a virů. Je tedy dobré, do jídelníčku kvalitní bílkoviny přidat.


Zdroje bílkovin jsou dvojího druhu: Živočišné: maso, vejce, mléčné výrobky, v neposlední řadě také Šmakoun Rostlinné: luštěniny, ořechy, obiloviny, sójové výrobky (např. tofu) Maso, vejce a mléčné produkty všichni známe, ale co je to ten šmakoun?

Je to zdravá česká potravina s vysokým obsahem komplexních bílkovin. Jejím přidáním do jídel nepřidáte zároveň tuk a tím ani zbytečné kalorie. Jídlo bude chutné, zároveň zdravé a podpoří i vaši imunitu.

Vyzkoušejte náš recept na slaný dýňový koláč. Spojením dýně a šmakouna získáte jídlo, za které vám vaše tělo opravdu poděkuje. Dýně totiž obsahuje řadu rostlinných bílkovin, a zejména pak omlazující kyselinu nukleovou. Látky v ní obsažené obecně klidní nervy, pomáhají lidem s kardiovaskulárními problémy, prospívají správnému fungování slinivky. Pomáhá také revmatismu, cukrovce a dně a celkově posiluje náš imunitní systém.


SLANÝ DÝŇOVÝ KOLÁČ



450 g očištěné dýně hokaido 200 g Šmakouna Mexico 1 menší cuketa 100 g goudy 1 cibule 5 stroužků česneku 6 sušených rajčat naložených v oleji 2 polévkové lžíce oleje z naložených rajčat 3 celá vejce tymián, bazalka, petrželka mletý pepř sůl 5 polévkových lžic řepkového oleje Dýni, Šmakouna, cuketu a sýr nastrouháme nahrubo. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a česnek, pokrájená sušená rajčata, olej z rajčat, vejce, nasekané bylinky, ochutíme pepřem a solí a vše důkladně promícháme. Směs upěchujeme do koláčové formy, potřeme olejem a pečeme cca 45 minut na 175 °C dozlatova. Koláč je výborný teplý i studený, podávat jej můžeme i jako přílohu k polévce.

Další tipy a inspiraci na recepty najdete také v Kuchařce, kterou můžete koupit i v Klubu Donna, V Plzni, Doudlevecká 20.


Milé ženy, přeji vám krásné podzimní dny prožité ve zdraví a pohodě.


Vaše Anna Pláničková - Šmakounova Anička