top of page

3 + 1 tipů, jak servírovat (ne)obyčejnou marmeládu

Marmeláda má v dnešní moderní době mnohem širší využití, než tomu bylo v časech našich babiček. To se nejčastěji mazala na křupavý krajíc domácího chleba čerstvě vytaženého z pece. Alespoň takové marmeládové vzpomínky mám já. U nás doma se marmelády vařily od nepaměti a spousta tradičních receptur se předává dodnes z pokolení na pokolení.


Moje švestková má původní recepis starý dobrých sto let. Od domácích povidel se lišila konzistencí, vůní a znatelnými kousky švestek, co chutnaly jako čerstvě natrhané ze stromu.


Moji zákazníci mi dost často pokládají otázky, jak marmeládu servírovat jinak, než jen namazanou na pečivu.


Produkty z naší manufaktury jsou v edicích s velmi malým množstvím přidaného cukru anebo zcela cukrfree. Tudíž obava z kombinace s pokrmem sladký, slaným či jinak kořeněným odpadá.




Doma máme takový sobotní marmeládový rituál. Jsme všichni doma a společné snídani nic nebrání. Sjednotíme se prostorově i časově. Uvaříme si výborný rooibos čaj, který jsme se naučili hojně pít už v Africe, a naservírujeme všechny uvařené kolekce v předešlém týdnu. Samo sebou se rozumí, pouze jejich degustační vzorky. Poslední gramy ovocné dobroty, na kterou je každá sklenička už velká, dám do extra WECKovky a uložím do ledničky. Mám tam třeba i pět kousků naráz, tak máme po ránu z čeho vybírat. Prostřeno v kategorii all inclusive.


Tip č. 1: marmeláda do jogurtu nebo tvarohu

Tento způsob servírování marmelády milují moje děti. Do poctivého smetanového bílého jogurtu přidají lžičku marmošky, proloží čerstvými kousky ovoce a zasypou domácí granolou. Spousta energie, probiotických kultur a vitamínů.

Když si mohou vybrat, sáhnou téměř vždy po čokoládové edici. Hitem doma a i u zákazníků již tři roky neúnavně vede citronová marmeláda s belgickou čokoládou.




Tip č. 2: marmeláda jako dip ke zrajícím sýrům

Nanejvýš ohromující servírování, které naše návštěvy uvádí v úžas. To je inspirace od mého muže. Žádný host tohoto překvapení není ušetřen. Vždycky máme doma v ledničce zásobu těch nejlepších sýrů, které jsou na trhu k mání. Kdykoliv vycestujeme na dobrodružné výpravy za hranice našeho kraje, pokaždé si přivezeme zásoby nových objevů. A že jich je! Stejně jako našich marmelád.

Baví nás zkoušet nové chutě, kombinovat ovoce s kořením, destiláty, čokoládou, ale i se zeleninou. Sýrům prostě marmeláda sluší! Samo sebou se sníženým podílem přírodních sladidel.

Nejchutnější a nejžádanějším artiklem pro servírování na slaný způsob je čistá citronová marmeláda. Vyniká typickou ostrostí s jemným nahořklým nádechem. Letošní rok jsme připravili celou řadu novinek, kdy bych ráda zmínila zcela netradiční kombinaci pomeranče s citronem a tymiánem. Myslím, že potěší vášnivé zastánce citrusů.



Tip č. 3: kuřecí na kari s marmeládou

Čtete dobře. Opravdu jde o pokrm, jehož tepelnou úpravou docílíte chuti pravé indické kuchyně. K tomu nejlépe poslouží čistá pomerančová marmeláda, plná živé ovocné chuti, s kousky ovocné dužiny a jemně nakrájené kůry.

Do hotového pokrmu, kam patří kousky předem marinovaného masíčka z kuřecích prsíček v kari koření, koriandru a špetky chilli, přidám na úplný závěr jednu velkou polévkovou lžíci pomerančovky. Výsledek je prostě famózní. Marmoška dodá jemný nádech orientu, lehounce dosladí a navodí pocit neskonalé touhy poznávání nových chutí.



Bonus navíc: můj tip na dokonale vláčná míchaná vajíčka s marmeládou z pomerančů a Becherovky

Snídaně podle mého gusta. Vajíčka samo sebou od maminčiných slepiček, z domácího chovu, od těch, co pobíhají venku na čerstvém vzduchu i ve sněhu. Jsou otužilé a nesou ta nejlepší vajíčka v Pošumaví. Chutnají nebesky!

Základem k úspěchu hebkých a nadýchaných vajíček je jejich vysoká kvalita a předešlé vyšlehání v hrníčku. Ještě, než je vypustíte na pánev. Na lžičku poctivého rozpuštěného másla. Nechat mírně srazit, osolit a krátce promíchat. A honem servírovat.

Podávám k nim nejraději marmelády citrusové s nějakým exkluzivním destilátem. Oblíbená je pomerančová marmeláda s Becherovkou. Zkusit můžete i borůvkovou. Fantazii se meze nekladou. Měla by být málo slazená nebo zcela cukrfree.


Jaruška Frančíková

Marmeláda s duší Pošumaví

bottom of page